Het mariniersterrein grenst aan de westkant van het Ludenkwartier. De mariniers in Doorn verhuizen naar een nieuwe kazerne en het terrein komt vrij. Daarmee gaat ook de Van Braam Houckgeestkazerne en het omliggende gebied een nieuwe toekomst tegemoet. Aangezien de verhuizing pas gepland staat vanaf 2030 is het proces momenteel gepauzeerd.
Als de gemeente doorgaat met verkennen welke ontwikkelingsrichting wenselijk en realistisch is, kunnen omwonenden, bewoners, ondernemers en de verschillende belangengroepen weer meedenken over de nieuwe bestemmingen voor het terrein.
29 september 2019 - Had staatssecretaris Visser van defensie in juni van dit jaar nog aangegeven dat uiterlijk 1 juli 2020 een definitief besluit genomen zou worden over de toekomst van de marinierskazerne, deze maand bleek uit de defensiebegroting dat hierover pas in 2021 wordt besloten.
Hierdoor ontstaat ook onzekerheid voor de gemeente UHR die haar plannen voor de bebouwing van het mariniersterrein (ca. 23 hectare) verder ziet vertragen. Tot nu toe is enigszins onderbelicht gebleven dat de gemeente het ernaast gelegen golfterrein (ca. 2 hectare) straks graag “tegelijkertijd” met het mariniersterrein wil laten bebouwen. De gemeente heeft vorig jaar dit golfterrein aangekocht voor bijna €2 miljoen met de wetenschap dat voor woningbouw nog wel een sanering vereist is i.v.m. de aanwezige koperverontreiniging.
23 januari 2019 – De ingelaste pauze in het participatieproces met betrekking tot de herbestemming van het Marinierskazerneterrein (MKZ) is nog steeds van kracht zolang de verhuizing van de mariniers nog “in beraad” is bij de landelijk politiek. Dat was ook de boodschap op 17 januari jl. aan de werkteamleden van het participatieproces en de vertegenwoordigers van de 5 belangengroepen (manifest-ondertekenaars).
3 februari 2018 - Op de avond van donderdag 1 februari jl. is er een oordeelvormende raadsvergadering geweest in het Cultuurhuis, waarin een aantal belangengroepen, waaronder Vereniging Ludenkwartier, een gezamenlijk manifest heeft aangeboden. Hier is een verslag te vinden van journalist Michiel Schaaij van De Kaap. We zijn blij dat we gehoor hebben gevonden bij de politiek! Samen optrekken met andere belangengroepen heeft succes gehad. Natuurlijk zijn we er nog niet, dus wordt vervolgd!
29 januari 2018 - Onlangs (donderdag 11 en maandag 15 januari 2018) zijn er twee beeldvormende raadsvergaderingen geweest binnen de gemeente Utrechtse Heuvelrug met als onderwerp de vaststelling van het Eindconcept Ontwikkelingskader Herbestemming Marinierskazerne Doorn. Aan het eind van die tweede avond heeft een groep belangenbehartigers besloten samen op te trekken in het protest tegen het Eindconcept.
Op de website van de gemeente vindt u ook de Reacties na presentatie Eindconcept Ontwikkelingskader Marinierskazerne Doorn op 12 december 2017.
Op dezelfde site staat ook informatie over de vervolgstap op donderdag 1 februari
15 november 2017- Op 8 november was er een (vervroegde) werkteamsessie waar het concept ontwikkelingskader (CO) werd gepresenteerd en deze is terug te vinden op
op de site mkdoorn.nl (onderdeel ‘producten’). Terra Incognita presenteerde het CO en gaf toelichting op de keuzes die gemaakt zijn m.b.t. dit CO. De aanwezige leden van het werkteam hebben hun reactie gisteren gegeven en er volgen nog andere ‘partijen’ waar dit CO aan zal worden gepresenteerd. Uiteindelijk moet dit leiden tot het (uiteindelijke) Ontwikkelingskader dat bijna wel zeker op 12 december aan alle geïnteresseerden zal worden gepresenteerd in een Openbaar Atelier (i13 december is komen te vervallen).
6 september 2017 – Spreek je uit tot 17 september! Het moment van keuzes maken voor de toekomst van het Mariniersterrein is aangebroken. Daarom hebben op 6 september ca. 150 inwoners van de gemeente UHR zich tijdens het vierde Openbaar Atelier laten informeren en hebben aangegeven waar hun voorkeur naar uitgaat. Dit werd gedaan aan de hand van 14 aspecten uit de 4 scenario’s waarover het werkteam zich op 30 augustus had uitgesproken
26 Maart 2017 - Het werkteam heeft zich op 22 maart in een tweede sessie gebogen over 4 ontwikkel- scenario’s voor het terrein van de Marinierskazerne. De eerste sessie stond in het teken van ideevorming. De vier uitgewerkte scenario’s zullen op 12 april van 19:30-21:30 in het Cultuurhuis in Doorn worden getoond in een zogeheten “openbaar atelier” waar iedereen van harte welkom is om zijn/haar bijdrage aan te leveren. Vervolgens zal dit in de derde werkteamsessie op 17 mei, samen met de bijdrages van experts, tot optimalisatie van de scenario’s leiden.
20 februari 2017 -Meer dan 200 mensen bezochten op 1 februari de ‘Dag van de Kazerne’ waaronder ook een aantal leden van onze vereniging. Het was de aftrap van een proces om te komen tot een ‘ontwikkelingskader’ voor het terrein. Op de website mkdoorn.nl zijn alle ingediende ideeën terug te vinden (zie Kansenboek http://www.mkdoorn.nl/producten/default.aspx#folder=702858.
Het blijft mogelijk om nieuwe ideeën en verrijkingen/reacties op bestaande ideeën in te dienen. Deze opbrengst wordt gebruikt om verschillende scenario’s voor de herbestemming van de kazerne te maken, samen met het werkteam van burgers en betrokkenen. In het werkteam zal in ieder geval Niels Oosterman als representant van het Ludenkwartier deelnemen. Op 12 april is het volgende openbare atelier en kunt u weer meedenken en uw ideeën geven voor de toekomst van het kazerneterrein aan de hand van de scenario’s. Ook in juli, september en december zijn er weer ateliers waar uw inbreng zeer gewenst is.
29 januari 2017 - Op 19 december werd het participatieplan door de gemeenteraad van de Utrechtse Heuvelrug unaniem aangenomen. Het participatietraject over de herbestemming van het terrein van de Marinierskazerne na 2022 kan nu van start gaan. Om alle informatie hierover te delen is er een aparte projectwebsite: mkdoorn.nl
Het participatietraject voor belangstellenden en belanghebbenden zal zo’n 8 maanden in beslag gaan nemen. Interessant om te lezen zijn de randvoorwaarden die voor dit proces gelden (pagina 10 van het definitieve participatieplan). Het geheel zal begeleid worden door het ontwerpbureau Terra Incognita uit Utrecht (stedenbouw en landschapsarchitectuur).
1 februari: Dag van de Kazerne
De aftrap van de zoektocht naar mogelijke nieuwe bestemmingen is op woensdag 1 februari tussen 15.00 en 20.30 uur met de Dag van de Kazerne op het kazerneterrein. Loop die dag op een voor u geschikt moment binnen en vertel daar hoe u de toekomst van het kazerneterrein het liefste ziet. Er zijn ieder half uur rondleidingen op het terrein zodat u een indruk krijgt van de huidige situatie. Om 20.00 uur worden alle ideeën samengevat. Vanaf 20 januari ideeënbus en meer informatie op website. Kunt u niet komen? Op mkdoorn.nl kunt u vanaf 20 januari tot en met 5 februari ook uw ideeën kwijt. Vanaf die datum is er ook meer informatie beschikbaar op deze internetsite. De Dag van de Kazerne is op het kazerneterrein zelf, een beveiligd gebied. Vanaf 20 januari kunt u zich aanmelden via mkdoorn.nl. Om het terrein op te kunnen heeft u een legitimatiebewijs nodig. Hoe kunt u meedenken na ‘de Dag van de Kazerne’?
Er zijn verschillende manieren om mee te doen. U kunt aanwezig zijn bij de atelierbijeenkomsten (data vindt u straks op de projectwebsite), meepraten op mkdoorn.nl of lid worden van het werkteam. Voor dat laatste kunt u zich aanmelden tijdens de Dag van de Kazerne (of van 20 januari t/m 5 februari via mkdoorn.nl. Het werkteam bestaat uit ongeveer 12 personen, zij zijn representanten van verschillende doelgroepen. Op basis van de inschrijving met motivatie zal door Terra Incognita een selectie gemaakt worden om tot een evenwichtige samenstelling te komen van het werkteam. In hoofdstuk 3 van het participatieplan worden de uitgangspunten voor het participatieproces beschreven.
13 oktober 2016 - Zo’n 90 belangstellenden waren donderdagavond in het Cultuurhuis aanwezig om zich te laten informeren/mee te denken over het participatieplan voor herbestemming van de Marinierskazerne. De reacties van die avond kunnen tot aanpassing van het (concept) participatieplan leiden. Begin 2017 moet dat definitief zijn vastgesteld (door gemeenteraad) zodat het participatieproces met een doorlooptijd van al gauw 8 maanden van start kan gaan. Om zoveel mogelijk mensen in deze burgerparticipatie aan te spreken, gaat men drie vormen hanteren:
Actief meewerken (werkteam) door max. 12 deelnemers die een representatieve afspiegeling vormen van de betrokkenen bij de toekomst van dit terrein. Inschrijving hiervoor voorzien van motivatie, zal in januari 2017 plaatsvinden en een representant van onze vereniging zal dan worden voorgedragen door het bestuur.
Meedenken (digitaal / tijdens bijeenkomsten) om in “ontwerpateliers” tot visies en plannen te komen voor de toekomst van dit totaal 48 Ha grote terrein.
Volgen van de ontwikkelingen d.m.v. digitale nieuwsbrieven.
Om op de hoogte te blijven van het participatieproces is de website www.mkdoorn.nl beschikbaar waar u zich ook kunt aanmelden voor de nieuwsbrief.
3 oktober 2016 - In onze eerdere berichten is al aangegeven dat voor de herbestemming van het terrein van de Marinierskazerne een participatieproces gestart zal worden met bewoners en belanghebbenden die ideeën hebben over de toekomst van het terrein. De verwachting is dat dit participatieproces zo’n 8 maanden in beslag zal nemen en dit moet leiden tot een ontwikkelingskader voor dit terrein.
Op 13 oktober organiseert de Gemeente (met ondersteuning van bureau Terra Incognita) een bijeenkomst waar de “aftrap” wordt gegeven en het (concept) participatieplan zal worden toegelicht (zie bijlage voor de inhoud ervan incl. de randvoorwaarden). Vanuit onze vereniging zal de projectgroep Marinierskazerne in ieder geval aanwezig zijn, maar ook u bent natuurlijk van harte welkom om 19.30 uur in het gemeentehuis/cultuurhuis in Doorn.
5 september 2016 - Om in de komende jaren tot herbestemming en verkoop van het terrein van de Marinierskazerne te komen hebben Rijksoverheid, Provincie en Gemeente de handen ineengeslagen. Onderdeel van de aanpak is het betrekken van bewoners en belanghebbenden die ideeën hebben over de toekomst van het terrein of initiatieven om hierover mee te denken (participatieproces). Gezien het feit dat we als Vereniging Ludenkwartier ‘buren’ zijn van de kazerne, willen we vanuit onze vereniging hier nauw bij betrokken zijn/blijven en is de projectgroep Marinierskazerne begin dit jaar tot stand gekomen. Zo hebben we deelgenomen aan:
de “de aftrap” op 29 februari jl. in het Gemeentekantoor waar Gemeenteraad en belangstellenden aanwezig waren;
de gemeente onze interesse laten weten om als vereniging deel te willen nemen aan het participatieproces;
bijeenkomsten van Vereniging Leefbaarheid Doorn en GoedVolk over dit onderwerp;
rondleiding op het terrein van de Marinierskazerne.
Op de Algemene Ledenvergadering van 20 april jl. is door de projectgroep een presentatie en toelichting gegeven over het proces van herbestemming met het bijbehorende tijdspad.
Daar is met de aanwezige leden ook gesproken wat zij willen en verwachten; belangrijke rode draad daarin was het belang dat onze leden aan een ‘Groen Doorn’ hechten. De drie leden van onze projectgroep (Jan Spigt, René Jongejans en Niels Oosterman) volgen de berichten en ontwikkelingen over de Marinierskazerne nauwlettend en zullen de leden via onze website op de hoogte houden.
5 juli 2016 – Een verslag van Ans Oosterman en JanJaap Wessel.
In april 2012 is door de minister van Defensie besloten om de Marinierskazerne in Doorn en het logistiekcentrum in Maartensdijk te verplaatsen naar Vlissingen. De Marinierskazerne komt vrij, nadat de nieuwe kazerne in Vlissingen wordt opgeleverd. Dit wordt verwacht in 2020-2021. Een aantal actieve bewoners volgen de ontwikkelingen en presenteerde dit op de ALV van 20 april.
Op 29 februari organiseerde de gemeente een openbare Raadsinformatiebijeenkomst in het Gemeentekantoor over de aanpak van het project (voor herbestemming van het terrein van de Marinierskazerne) en het participatieproces. En op 22 maart was de jaarvergadering van de Vereniging Leefbaar Doorn (VLD). Ludenaren Jan Spigt, Ans en Niels Oosterman en JanJaap Wessel zijn op beide avonden geïnformeerd over de projectplannen.
Het terrein van de Marinierskazerne is verkoopbaar en zal marktconform worden verkocht. Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB), de gemeente Utrechtse Heuvelrug en de provincie Utrecht gaan samen zoeken naar nieuwe bestemmingen voor de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn. Het Rijk (RVB) is eigenaar en daar gaat dan ook de opbrengst van het terrein naar toe.
Voordat het terrein de markt op gaat wordt het eerst aangeboden aan provincies en gemeente ter ontwikkeling. De gemeente maakt samen met het RVB het ontwikkelingskader, dit wil men realiseren in 2016. Dit moet gaan over richting en ruimte, is flexibel, geeft aan wat niet kan, laat kansen zien en is gebaseerd op (werkelijke) behoefte. De gemeente Utrechtse Heuvelrug ontwikkelt vervolgens het bestemmingsplan. Een participatie- en communicatieplan zal nog moeten worden opgesteld, waarover de volgende uitgangspunten zijn gepresenteerd:
• Het proces heeft een open en ontspannen houding;
• Het proces moet kennis, kunde, creativiteit uit de samenleving benutten;
• Het te voeren proces is voor alle deelnemers duidelijk,
• Er worden randvoorwaarden meegegeven (welke invloed, wat is mogelijk en niet)
• Rekening houden met lange looptijd (tijden veranderen);
• Bestuurlijke besluiten over participatie en ontwikkelingskader worden tijdig gecommuniceerd.
Op de site van de gemeente staan diverse documenten (o.a. raadsinformatiebrieven) over de Marinierskazerne. Zelf vonden wij het plan van aanpak en de presentatie interessant, dit geeft een goed beeld van de plannen etc.
Plan van aanpak ‘Naar een ontwikkelingskader’ (PDF)
Lees hier meer info op website gemeente Utrechtse Heuvelrug