De villa Merwehoeve aan de Woestduinlaan 1 (op de hoek van met de Driebergsestraatweg) is, net zoals De Heimstede, in 1906 gebouwd. Het is gebouwd naar ontwerp van de architect H.A. Reus uit Dordrecht. Reus liet de woning bouwen voor zijn ouders.
De villa, die op de bouwtekeningen nog de naam Woudhoeve draagt, kreeg tijdens of vlak na de bouw de naam 'Merwehoeve', als verwijzing naar de rivier bij Dordrecht, waar de opdrachtgever en zijn ouders vandaan kwamen. Als extra verwijzing naar deze stad is boven de ingang het wapen van Dordrecht geplaatst.
De villa bestaat uit één bouwlaag onder een grote kap met goten op klossen. De wanden zijn opgetrokken in rode baksteen. De gevel aan de Woestduinlaan heeft een asymmetrische indeling. Opvallend zijn de luiken die zijn beschilderd met een rode zandloper op een wit vlak.
De eerste bewoners waren het echtpaar Reus en hun dochter Ans (de zus van de architect). Het echtpaar overleed in 1917, kort na elkaar. Ans bleef tot aan 1934 in de villa wonen. Vervolgens waren er verschillende huurders. Begin 1941 werd de staf van de 'Arbeidsdienst voor Meisjes' in het pand gevestigd.
Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog hebben Duitse militairen zich in de woning gevestigd. In die periode zijn ook enkele gevangen genomen mensen uit het verzet daar vastgehouden. Kort na de bevrijding namen Canadese militairen hun intrek.
In 1946, na een grondige opknapbeurt, kwam het pand in bezit van het accountantskantoor Klynveld Kraayenhof & Co, de voorloper van KPMG. De villa werd een vakantieoord voor medewerkers en een plek voor bijeenkomsten, waaronder cursussen. De acht kamers op de eerste en tweede verdieping zijn nog altijd netjes genummerd. In 1973 deed het kantoor het pand in de verkoop.
In 1975 kreeg Merwehoeve haar oorspronkelijke bestemming als woonhuis terug. De kopers wonen er nog altijd.
Reus heeft overigens ook een andere 'Merwehoeve' ontworpen. Die staat in Dordrecht.