In het Mesdagbosje, tussen de Vincent van Goghlaan en Mesdaglaan, ligt, vrij verscholen, een diepe kuil.
In het verleden stond er een bord dat deze kuil een schapendrinkplaats was geweest. Lang geleden brachten de herders namelijk dagelijks hun schapen vanuit de schaapskooien in de weilanden van Langbroek naar de ten noorden van Doorn gelegen heidevelden. De lange paden die daardoor ontstonden zijn bekende Doornse lanen geworden zoals de Berkenweg/Drift en de Woestduinlaan (voorheen de Schapendrift, vervolgens de Hirtlerdrift en, vanaf 1934, de Woestduinlaan).
Een onderzoek bij de Oudheidkamer Doorn deed echter twijfels ontstaan over het bestaan van de schapendrinkplaats. Een 'bommenkaart' waarop de bominslagen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Doorn zijn aangegeven, was aanleiding om verder te speuren.
Uiteindelijk kwam een luchtfoto van de Royal Air Force van 22 januari 1945 boven water. Hierop zijn de inslagen te zien van een bombardement van de geallieerden op 26 november 1944. In het Ludenbos bevonden zich namelijk shelters voor Duitse legervoertuigen en die wilden ze treffen. Er zijn toen negen bommen afgeworpen. De heer B.G.M. Schoemaker heeft daarover in zijn dagboekbrieven 1944/1945* geschreven dat er midden op de Berkenweg een bomkrater zo groot als een flink huis was ontstaan. En dat praktisch alle huizen van de Berkenweg onbewoonbaar waren, omdat er nergens meer een ruit heel was en de meeste daken zware schade hadden opgelopen door de luchtdruk. Hij vervolgt zijn relaas met de woorden
“En dit alles terwijl de heele ‘vangst’ van de H.H. piloten was: 3 kleine Duitsche wagens en 1 soldaat die in een splintergat was gekropen, hetwelk door de grondverschuiving was toegedrukt, waardoor de man gestikt is.”